23948sdkhjf

Solidt regnskab hos gearproducent – én ting påvirker negativt

En lille vækst i omsætningen og et lille fald i overskuddet blev facit hos BJ-Gear i 2023

”En lille vækst”.

Det var de forventninger, administrerende direktør hos BJ-Gear, Flemming Graversgaard, gik ind til 2023 med – og det var lige præcis sådan, året endte for den østjyske gearproducent.

Nettoomsætningen steg med 2,9 mio. kr. til 171,0 mio. kr.

- Det er et svært marked, så jeg anser det som tilfredsstillende med en beskeden vækst fra 2022 til 2023, lyder det fra Flemming Graversgaard.

Stigende renter giver tilbagegang

Driftsresultatet steg med 1,3 mio. kr. til 17,5 mio. kr. Til gengæld faldt overskuddet før skat med 1,2 mio. kr. til 13,9 mio. kr.

- 2022 og 2023 minder utroligt meget om hinanden. Den eneste forskel er rentedelen på vores resultatopgørelse, fortæller Flemming Graversgaard, og fortsætter:

- Det er jo det, der er udfordringen mange steder, at vi har lidt højere renter, end vi er vant til. Vi kommer fra et meget lavt niveau gennem mange år, og så er det blevet en ekstra byrde på virksomhederne. Det er også det, der har sat lidt en dæmper på væksten, både i Danmark og i udlandet. Det er dog en positiv udvikling, at der igen er ved at være styr på inflationen.

I alt er renteomkostningerne steget med 1,7 mio. kr. til 3,3 mio. kr. i BJ-Gears regnskab.

Påvirker aktivitetsniveauet

Flemming Graversgaard håber derfor på en snarlig rentenedsættelse fra ECB – ikke kun fordi det vil gavne selskabets overskud direkte, men også fordi det vil skabe noget optimisme og booste investeringslysten og salget.

Selv om renten er et irritationspunkt, har den dog ikke kastet alvorligt grus i maskineriet hos BJ-Gear, og Flemming Graversgaard melder da også om en pænt stigende efterspørgsel fra kunderne.

- Vi havde en lidt svag start i første kvartal 2024, men vi forventer grundet en højere ordrebeholdning i forhold til sidste år, at 2024 kommer til at minde meget om 2023, både hvad angår top- og bundlinje, siger han.

- Vi er heldigvis i den gunstige situation, at vi hele tiden ligger og skubber fire til fem måneders omsætning foran os, så vi kan se relativt langt ud i fremtiden. Så målt på vores ordrebeholdning er det min vurdering, at aktivitetsniveauet er opadgående, uddyber han.

Investerer i mennesker og maskiner

Netop den stigende aktivitet gør, at BJ-Gear også så småt er i gang med at opruste på fabrikken i Stilling uden for Skanderborg.

- På medarbejdersiden er vi ved at mande op på timelønsområdet, og det samme gælder på funktionærområdet, hvor vi tilfører ressourcer i salg og udvikling grundet et nyt forretningsområde, som vi er på vej ind i, fortæller Flemming Graversgaard.

- På maskintiden, har vi stadig tilstrækkelig kapacitet, så med de vækstrater, vi kigger på, så er det ikke noget, der slår bunden ud af vores kapacitet. Trods det har vi har lige fået leveret en Emag tandhjulssliber, og vi har lige placereret ordre på en Gleason Pfauter tandhjulsfræser. Begge maskiner forsynes med automation. Endvidere kigger vi ind i to drejecentre med B-akse, som er på budgettet i år, som vi dog ikke har bestilt endnu, fortsætter han.

- Så vi genoptager vores investeringsniveau i 2024. Vi udskød lidt i 2023 på grund af aktivitetsniveauet, men i 2024 kommer vi tilbage på det niveau, vi plejer at ligge på. Vi plejer som regel at investere det, der svarer til vores afskrivninger, så vi ligger typisk på et niveau, der siger 7-8 mio. kr. om året i investeringer. Et par andre områder, som fylder mere og mere er digitalisering og grøn omstilling. Begge områder bidrager til at styrke vores konkurrenceevne, slutter Flemming Graversgaard.

BJ-Gear A/S
Regnskabsår 2023 2022
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Nettoomsætning 171,0 168,1
Bruttofortjeneste 84,1 83,4
Resultat af primær drift 17,5 16,2
Resultat før skat 13,9 15,1
Årets resultat 10,5 11,5
Balancestatus 118,2 122,3
Egenkapital 38,8 37,3
Antal ansatte 91 91
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109